Přísady
- 80 ml kávy
- 50 ml silného alkoholu, například rumu, calvados nebo whisky
- 1 čajová lžička světle hnědého cukru
- kůra z 1 nevoskovaného pomeranče
- 1 vanilkový lusk
- 1 kardamomový lusk
- 1 tyčinka skořice
- 100 ml šlehačky s 35 % tuku, tepelně zpracované UHT
- 1 čajová lžička hořkého kakaového prášku
Příprava
- Na pánvi zahřejte alkohol na mírnou teplotu a rozpusťte v něm cukr. Přidejte koření a pomerančovou kůru. Přikryjte a nechejte louhovat přibližně 20 minut. Přefiltrujte a zachovejte pouze ochucený alkohol.
- Alkohol znovu zahřejte a nalijte do sklenice. Navrch nalijte kávu.
- Jemně našlehejte smetanu a pečlivě naneste vrstvu na nápoj.
- Poprašte kakaovým práškem.
Tipy
Ochucený alkohol lze připravit v předstihu. Můžete rovněž použít ochucený rum.