Přísady
- 2 x 40 ml espresa
- 25 g ořechového prášku „praline“ (viz tip níže)
- 40 ml + 20 ml mléka
- 1 čajová lžička „pralinette“ (sekané lískové oříšky, zahřáté a mírné karamelizované, viz tip níže)
- 20 ml ohřátého lískooříškového sirupu
- 1 malá suchá sněhová pusinka
Příprava
- Na pánvi pozvolna zahřejte 20 ml mléka a sypte do něj ořechový prášek „praline“, dokud se nerozpustí.
- Ze zbývajících 40 ml mléka vytvořte pěnu přímo ve sklenici pomocí trysky a pak přidejte mléko s rozpuštěným ořechovým práškem.
- Do mléčné směsi nalijte espreso.
- Kávu ozdobte práškem „pralinette“, kousky sněhových pusinek a pokapejte ohřátým lískooříškovým sirupem.
Tipy
Pokud nemáte k dispozici „pralinette“, opražte 1 čajovou lžičku drcených lískových oříšků s 1 čajovou lžičkou cukru, dokud nezkaramelizují. Pokud nemáte oříškový prášek, nasypte do pánve 25 g cukru a 25 g lískových oříšků a mandlí a zahřejte na střední teplotu. Nechte cukr rozpustit a směs zkaramelizovat do světle hněda, za občasného kroužení pánví (nemíchejte). Sejměte z tepelného zdroje a nalijte na tác pokrytý nepřilnavým pečicím papírem. Nechte zcela vychladnout a rozmíchejte pomocí food processoru nebo mlýnku na jemný prášek.