Přísady
- 500 ml mléka
- 120 g cukru
- 5 vaječných žloutků
- 30 ml ristretta
- 100 g směsi oříšků: lískové oříšky, mandle, vlašské ořechy
- 30 g moučkového cukru
- 8 vaječných bílků
- 160 g cukru
- 100 g cukru na karamel
- 100 ml kávy
Příprava
- Příprava vanilkové omáčky crème anglaise: Na pánvi přiveďte mléko k varu. V míse rozšlehejte metlou vaječné žloutky s cukrem, dokud nezískáte světlou a krémovou konzistenci. Pak přidejte ristretto. Přidejte vroucí mléko, průběžně míchejte. Směs dejte na pánev a vařte, míchejte špachtlí, dokud nebude špachtle obalena směsí. Krém se nesmí vařit. Odložte do lednice.
- Příprava karamelové moky: Na pánvi vařte cukr se 2 lžičkami vody, dokud nezískáte pořádný karamel. Nenechte karamel s kávou vařit, snižte teplotu. Dejte na jednu stranu.
- Příprava plovoucích ostrovů: v míse našlehejte vaječné bílky na velmi tuhé kopečky s troškou soli a cukru. Půlkruhové mísy naplňte bílky, přikryjte potravinovou fólií a vařte asi 5 minut ve vodní lázní. Nechte vychladit a vyjměte s forem.
- Příprava: na hrubo nasekejte ořechy, posypte moučkovým cukrem a karamelizujte. Crème anglaise přelijte do mísy nebo sklenice, opatrně položte plovoucí ostrov navrch, posypte sekanými ořechy a přes ně nalijte karamelovou moku. Podávejte dobře vychlazené.
Tipy
Karamel vyrobíte rozpuštěním cukru na pánvi na středním ohni, za stálého míchání. Po rozpuštění cukru přestaňte míchat, zvyšte tepotu a přiveďte sirup k varu, dokud nezíská zlatavě hnědou baru.