Plovoucí ostrovy s kávovou bábovkou

  • Počet osob4
  • ObtížnostStředně obtížné
  • Doba přípravy
  • Doba vaření

Přísady

  • 500 ml mléka
  • 120 g cukru
  • 5 vaječných žloutků
  • 30 ml ristretta
  • 100 g směsi oříšků: lískové oříšky, mandle, vlašské ořechy
  • 30 g moučkového cukru
  • 8 vaječných bílků
  • 160 g cukru
  • 100 g cukru na karamel
  • 100 ml kávy

Příprava

  • Příprava vanilkové omáčky crème anglaise: Na pánvi přiveďte mléko k varu. V míse rozšlehejte metlou vaječné žloutky s cukrem, dokud nezískáte světlou a krémovou konzistenci. Pak přidejte ristretto. Přidejte vroucí mléko, průběžně míchejte. Směs dejte na pánev a vařte, míchejte špachtlí, dokud nebude špachtle obalena směsí. Krém se nesmí vařit. Odložte do lednice.
  • Příprava karamelové moky: Na pánvi vařte cukr se 2 lžičkami vody, dokud nezískáte pořádný karamel. Nenechte karamel s kávou vařit, snižte teplotu. Dejte na jednu stranu.
  • Příprava plovoucích ostrovů: v míse našlehejte vaječné bílky na velmi tuhé kopečky s troškou soli a cukru. Půlkruhové mísy naplňte bílky, přikryjte potravinovou fólií a vařte asi 5 minut ve vodní lázní. Nechte vychladit a vyjměte s forem.
  • Příprava: na hrubo nasekejte ořechy, posypte moučkovým cukrem a karamelizujte. Crème anglaise přelijte do mísy nebo sklenice, opatrně položte plovoucí ostrov navrch, posypte sekanými ořechy a přes ně nalijte karamelovou moku. Podávejte dobře vychlazené.

Tipy

Karamel vyrobíte rozpuštěním cukru na pánvi na středním ohni, za stálého míchání. Po rozpuštění cukru přestaňte míchat, zvyšte tepotu a přiveďte sirup k varu, dokud nezíská zlatavě hnědou baru.